Develco har bidraget til udvikling af en nyskabende

IoT-løsning til optimal installation af Grundfos pumper

Med introduktionen af et system bestående af ALPHA3 pumpen, ALPHA Reader og Grundfos GO Balance app’en er Grundfos bannerfører i en ny æra af intelligente løsninger til cirkulationspumper

Et varmesystem skal virke

De færreste anskaffer sig en cirkulationspumpe eller en radiator for udelukkende at give dem status af prydgenstande i hjemmet, omend det faktisk ikke er helt utænkeligt, når det gælder Grundfos pumper. Men i det store hele er formålet naturligvis funktionaliteten, altså at sikre så stabil og energieffektiv varmeforsyning som muligt. En pumpe har dermed først sin fulde værdi, når den er installeret korrekt, og hele systemet fungerer optimalt. Det har imidlertid traditionelt været lettere sagt end gjort. På trods af grundige brugsanvisninger og løbende forenklinger har lige netop installationen været kompleks og arbejdskrævende. Sådan behøver det ikke at være mere.  Med det unikke installationskoncept fra Grundfos er processen med den hydroniske regulering af varmesystemet blevet enkel, og fejlindstillingernes tid er forbi. Løsningen fra Grundfos er en intelligent computerstyret proces, og den verdensnyhed har Grundfos nu sendt på markedet.

Grundfos systemet


 Til den nye ALPHA3 pumpe er der udviklet et installations- og monitoreringssystem i form af en Bluetooth dongle kaldet MI401 ALPHA Reader og applikationen Grundfos Go Balance til styring af processerne fra en smartphone. Pumpen er udstyret med et lille ”vindue”, der muliggør dataaflæsning til ALPHA Reader, som fastgøres på pumpens front. Den trådløse transmission af data sker via telefonens app (Grundfos GO Balance), der guider montøren gennem installationsprocessen og den hydroniske regulering. Resultatet er en nem og hurtig montage og optimering af systemets drift, herunder reduceret energiforbrug, lavere tilbageløbstemperatur, mindre støj samt effektiv efterfølgende kontrol og justering af varmesystemet.

Develco’s bidrag

Grundfos har udviklet konceptet og præsenteret ideen for Develco, hvorefter Develco i forhold til ALPHA Reader har varetaget alle faser i udviklingsprocessen og produktfremtagning hos den udvalgte EMS, som er GPV Asia. En del af udviklingsopgaven har været det mekaniske design af ALPHA Reader, der naturligvis skulle leve op til kompromisløse krav fra Grundfos med hensyn til kvalitet og æstetik. På den funktionelle front udmærker ALPHA Reader sig på flere måder. Den er designet, så den serielt kan fungere som repeater, hvilket eliminerer problemet med signalrækkevidde i forbindelse med større installationer. Valget af BlueTooth Low Energy giver lang batterilevetid og en brugervenlig etablering af forbindelse til alle understøttede smartphones. I relation til bruger-interface har Develco samarbejdet med Trifork, der har udviklet Grundfos GO Balance app’en.

Projektleder Erik Refsgaard fortæller om projektet: ”Rent softwaremæssigt har der ikke været tale om de store udfordringer, da vi har stor erfaring med de anvendte teknologier. Jeg er meget stolt af løsningen, som ud over at være kompakt og elegant i sit design, har et meget lavt energiforbrug og en fantastisk radio performance. Den korte udviklingstid og hurtige NPI bør også nævnes, da ”time to market” jo er en vigtig konkurrenceparameter i dag. ”

Global Product Development Manager Karsten Frilev bekræfter det gode samarbejde mellem de tre parter og supplerer. “Dette Grundfos projekt er et eksempel på, at vi på toppen af en solid produktplatform som ALPHA og gennem en innovativ digital, men samtidig relativt lille indsats kan bringe vores kunder en stor merværdi.”