Develco har udviklet IoT Multiplatform

i form af en wearable til support af arbejdsfunktioner

Det drejer sig om en generisk trådløs kommunikationsplatform, hvis størrelse muliggør, at den færdigudviklet kan fungere som intelligent wearable. Enheden – internt navngivet Roger – kan lave dataopsamling og være informationsmedie for eksempelvis service- og vagtpersonale eller videregive data om udstyrs lokalisering og brugsparametre.

Lille og kraftfuld

En wearable må uomgængeligt være af beskeden størrelse.  Det sætter naturligvis sine begrænsninger på omfanget af teknisk indhold, men dette til trods er kapabiliteten imponerende. Roger er et  eksempel på anvendelse af Develcos kompetencer og mangeårige erfaring indenfor IoT relevante teknologier, hvor ”alt” er samlet på meget begrænset plads. Der er kommunikation mellem 19 højt specialiserede IC kredse på et areal af kun 55x40mm. De fysiske rammer stiller betydelige krav til hardware design for at undgå interferens og sikre sameksistens og robusthed, men også udfordrende krav til design af Low Level software og drivere for at udnytte teknologierne til fulde på en energieffektiv måde, så det hele kan drives af det lille indbyggede Li-Po batteri.

Roger er udstyret med vibrator, højtaler, kompas, gyroskop, dæmpbart display, digital mikrofon og kan registrere tid, temperatur, acceleration og tryk. De væsentligste teknologielementer er følgende:

 • Cortex M7, 216MHz processer med FreeRTOS
 • WiFi provisionering og kommunikation
 • TFT-LCD kontrol med MIPI DSI interface
 • BlueTooth Low Energy, til kommunikation med smartphones og andre devices samt proximity detektering
 • 2,4 GHz antenne design og impedans tilpasning
 • Ultra low power design for optimal batterilevetid
 • Interface til og kontrol af MEMS sensorer til måling af temperatur, magnet felt, lufttryk, gyro, og acceleration
 • MEMS mikrofon med Pulse Density Modulation (PDM), med efterfølgende lydkvantificering og streaming i PCM format.

Roger kan anvendes til IoT / cloud løsninger med f.eks. IBM Bluemix som platform. Sammen med Draupner Graphics er der udviklet en TouchGFX løsning, der giver en optimal grafisk brugerflade og muliggør en nem tilpasning af det visuelle.

Frie hænder med en Roger

På fitnessområdet har wearables til håndleddet været kendt længe, og smartwatches er et marked i hastig udvikling.  Visionerne for Roger er langt større, nemlig at udvikle multifunktionelle wearables til arbejdsbrug og med et langt mere bredspektret anvendelsesområde. Informationsudveksling og dataopsamling med en Roger kan effektivisere og højne kvaliteten af mange forskellige arbejdsfunktioner i kraft af direkte adgang til korrekte data og reduceret tidsforbrug til ikke-værdiskabende aktiviteteter. Det være sig at finde vej, lede efter relevant information og vejledning samt dokumentere aktiviteter. Med en Roger på håndleddet er der tid til det væsentlige, den primære arbejdsopgave, eksempelvis at foretage en teknisk udbedring eller give en plejehjemsbeboer den rette medicinering med hjælp fra ”Rogers” instrukser og informationer. En Roger kunne også være værdifuld i relation til serviceopgaver inden for rengøring, vagttjeneste og lagerhåndtering.

Som eksempler på tænkte anvendelsesområder kunne nævnes:

 • Brugsvejledning til personale, der laver teknisk vedligehold
 • Information til personale på plejehjem om beboeres medicin- og plejebehov
 • Specifikke instrukser til servicemedarbejdere indenfor rengøring
 • Overvågning af brugsparametre for udstyr til intern transport

Fremtidsperspektiver

Ledelsen i Develco har store forventninger til Rogers markedspotentiale. Ledelsen udtaler:

Vi har udviklet et produkt, der efter vores mening både funktionelt og prismæssigt vil være særdeles konkurrencedygtigt. Roger kan tilpasses de enkelte segmenters og kunders behov, så den lige netop besidder de funktionelle egenskaber, der er nyttige i forhold til en given arbejdsopgave. Brugen af en specialdesignet Roger vil kunne give store besparelser og forbedrede arbejdsprocesser på mange områder. Desuden kan dataopsamlingen være et værdifuldt ledelsesredskab til at optimere virksomhedens drift og give input til nye forretningsstrategier. En Roger er jo en IoT device og kan generere Big Data, der kan inspirere til nye forretningsmodeller”

Roger over – and out

Navnet Roger, der i gammelt radiosprog har betydningen ”received”, er en lille hyldest til radiokommunikationens pionerer, som Develco i høj grad står i intellektuel gæld til. En af Develco’s første udviklingsopgaver i 1989 var et radiokommunikationssystem til et norsk taxaselskab, og Develco har i hele sin levetid haft kommunikationssystemer og herunder trådløse teknologier som en absolut spidskompetence.