Intelligent løsning, der kan sikre optimal brændefyring

Develco har i samarbejde med brændeovnsproducenten Aduro udviklet en intelligent løsning, der kan sikre optimal brændefyring
Med en iPhone eller iPad kan brugeren af en Aduro brændeovn få hjælp til at optimere energieffektiviteten og samtidig opnå en markant reduktion af forurenende partikeludslip.

Forbedret brændefyring kan give en kolossal miljøgevinst

I henhold til en forskningsundersøgelse fra 2012 kan ca. en 1/3 af den nationalt skabte luftforurening tilskrives brændefyring. Dobbelt så meget som trafikken medfører. Brændeovnen er særdeles populær og forståeligt nok, da det er en relativt billig opvarmningsform – og hyggelig oven i købet. Problemet er bare, at mange ikke udfylder rollen som fyringsmester særlig hensigtsmæssigt. Brændefyringen foregår på en måde, der reducerer energieffekten og forårsager sundhedsskadelig partikelforurening. Når vi taler om brændeovne af nyere dato, er det ikke brændeovnen i sig selv, der er den store miljøsynder. Det er den menneskelige faktor. Det problem besluttede Aduro A/S at gøre noget ved, og løsningen ved navn Aduro Smart Response blev lanceret for kort tid siden.

Aduro

Alle Aduro brændeovne er svanemærkede og udstyret med en enhed, der automatisk regulerer den primære lufttilførsel, så der sikres en optimal forbrænding. Med Aduro Smart Response (ASR) er der skabt mulighed for, at også fyringsmesterens indsats foregår på bedst mulig måde. ASR er en elektronisk enhed med en aktiveringsknap og en temperaturføler, som kommunikerer trådløst via Bluetooth Low Energy med en app på en iPhone eller iPad. ASR monitorerer forbrændingen ved at opsamle og logge data om temperaturudviklingen. App’en omsætter målte data til relevant information og guider brugeren til den perfekte brug af brændeovnen.
ASR kan eftermonteres på eksisterende Aduro brændeovne.

Udfordringen for Develco

Develco har mere end 25 års erfaring i udvikling af elektronik og indlejret software. I de senere år har brugen af trådløse teknologier været stigende, og Develco er et de førende udviklingshuse i Europa på området. At vælge den rette trådløse teknologi er en kompleks problemstilling, da den ideelle løsning afhænger af en række faktorer. I relation til Aduro Smart Response afdækkede et forprojekt udfordringerne, herunder kravene til en enhed, der kan fungere stabilt under meget høje temperaturer.

Hvis man ikke har kendskab til udvikling af elektronik, kan det være svært at forstå, at der sjældent findes enkle standardløsninger. For at få den bedst mulige løsning er det imidlertid altafgørende, at der tages hensyn til de specifikke krav og udfordringer, der er knyttet til en given udviklingsopgave. Aduro Smart Response var en interessant udviklingsopgave, hvor krav til batteri levetid, et stort temperaturområde samt ønsket om trådløs kommunikation skulle forenes. Det var to meget forskellige verdener, der mødtes om en idé, og hvor man med et tæt samarbejde har skabt et interessant produkt til Aduro’s kunder. Og så er det da et ekstra plus, at ASR i høj grad har potentiale til at påvirke miljøregnskabet i positiv retning” udtaler projektleder Christen Simonsen fra Develco.